inner-banner (1)

Povijest

Povijest ACI FMA Hrvatska

ACI FMA Hrvatska sudjeluje u aktivnostima ACI FMA International od 1975. u sklopu udruženja ACI Jugoslavija.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske 1991. godine, sudionici tržišta trgovanja financijskim instrumentima u Republici Hrvatskoj 1992. godine osnivaju neprofitnu udrugu ACI Hrvatska sa sjedištem u Zagrebu koja od tada samostalno djeluje kao nacionalna asocijacija u sklopu ACI Financial Market Association sa sjedištem u Parizu, Francuska.

Udruga ACI HRVATSKA 2019. godine mijenja svoj naziv u

ACI Financial Markets Associaton Hrvatska, skraćeno ACI FMA Hrvatska.

 

 

Povijest ACI Financial Markets Associaton (International, Paris, France)
Copyright @ 2021 ACI Financial Markets Association

Početak

Godine 1954., 10 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, europsko gospodarstvo počelo se oporavljati. U svakoj zemlji domaća devizna tržišta ponovno su otvarala svoja vrata, uglavnom pod administrativnom kontrolom i strogim nadzorom središnje banke. Tehnologija je bila vrlo jednostavna, s teleks strojevima koji su radili između banaka, a izravne linije su bile dostupne s brokerima. Ali kako je tržište raslo, potreba za susretom među profesionalcima koji pripadaju istoj zajednici, izvan nacionalnih granica, natjerala je nekoliko prijatelja preko Kanala da službeno ozvaniče svoju prijateljsku i društvenu strukturu.

Dana 29. lipnja 1955. u Parizu su se sastali predstavnici devet zemalja, te je započeo Forex pokret. Godinu dana kasnije, osam lokalnih udruga odlučilo se okupiti pod istim kišobranom: Association Cambiste Internationale. Do kraja 1960-ih narastao je na 15 nacionalnih udruga.

Rani razvoj

Šezdesete su bile vrlo užurbane na deviznim tržištima, s revalorizacijama i devalvacijama; Pitanja o deviznom tržištu počinju se pojavljivati ​​u novinskim naslovima. FX tržišta ostala su konvencionalna jer nije bilo ni novih proizvoda ni poboljšanja tehnologije, ali euro dolar kao valuta riznice počinje biti novi alat za trgovce valutom. Do kraja 1960-ih sada je postojalo 25 nacionalnih udruga.

U 1970-ima, obujam deviznog tržišta, kao i drugih "euromarketa", eksplodirao je. Zbog naftne krize, erozije i kolapsa zlatnog standarda međunarodne banke otvaraju podružnice diljem svijeta. Za ACI, rast je značio da je ono što su uglavnom bile europske nacionalne udruge sada otvoreno diljem svijeta, uključujući Bliski istok i Aziju. Istodobno s čikaškim terminskim tržištima pokrenuti su financijski ugovori: to je dovelo do novih polja i novih alata za trgovce: također, računala su dala nove brzine sposobne za obradu internih i vanjskih informacija. Do kraja 1970-ih postojalo je 37 nacionalnih udruga.

Proširenje

U 80-ima „trading rooms“, uglavnom FX i eurovalute, otvorile su vrata brojnim tehnološkim proizvodima, opcijama, derivatima, izvanbilančnim stanjem i ugovornim papirima. Nadalje, nova populacija integrirala je „the trading rooms“: stigli su prodajni timovi, osoblje pozadinskog ureda, donoseći sa sobom sve više i više sofisticiranosti, a u organizaciji su se pojavili srednji uredi. Stigle su važne nove vrste članova ACI-ja, a iako nisu bili devizni trgovci, njihov svakodnevni rad uključen je u mnoge aspekte trgovanja drugim instrumentima, kao što su tržišta fiksnog prihoda i novca, ali i kritične alate za upravljanje rizicima, pomoćno osoblje i trgovinska obrada.

U ovom dinamičnom okruženju, ACI je stvorio “Committee of Professionalism” (CFP) kako bi definirao osnovna pravila svjetskih tržišta. Ovo je bio veliki korak naprijed u ili relevantnost, budući da je ACI zajedno stvorio jednake uvjete na globalnoj razini kroz sudjelovanje u svom udruženju dopuštenih sudionika na tržištu. Do kraja 1980-ih postojalo je 50 nacionalnih udruga.

Devedesete su započele neke slavne godine za ACI. Svaka je zemlja razvila svoj vlastiti kodeks ponašanja i obrazovne programe, ali je ACI preuzeo vodstvo u stvaranju Odbora za obrazovanje (BoE) kako bi u cijelom svijetu isporučio certifikate tržišnim operaterima bez recepta za različite proizvode i u raznim profesijama. Pokrenut je globalni Model Code. Također u Europi, ACI je bio voditelj projekta za EURIBOR. Ukupno članstvo doseglo je 24.000 profesionalnih pojedinaca, što predstavlja široku raznolikost instrumenata financijskog tržišta. Donesena je odluka da se naziv ACI-ja prilagodi kako bi se objedinile sve aktivnosti trgovanja raznolikošću: ACI - Udruga financijskih tržišta, tako da su do početka 2000. godine postojale 63 nacionalne udruge.

Financijska kriza

Tijekom sljedećih 14 godina bankarska je industrija patila od značajne volatilnosti: najprije zbog monetarnih izazova u azijskoj regiji, zatim s dužničkom krizom u Južnoj Americi, brojne zemlje i sustavi su dospjeli u bankrot. Dot-com/tech balon je pukao, a kasnije je zbog nove globalne financijske krize 2007.-2008., bankovni sustav, zajedno s globalnom ekonomijom, stradao. Sustavi elektroničkog trgovanja bili su usmjereni na učinkovitu transformaciju rizika te su na tržište donijeli svježe ideje i strukturu. Međutim, smanjen broj tradicionalnih OTC sudionika s interesom za “stare načine poslovanja” i bankarskom kulturom koja je izgubila osjećaj moralne obveze, doveo je do pada članstva u ACI-ju na oko 10.000 predanih ljudi. Mnogi bankari, koji nisu marili za vrijednosti koje zastupa ACI Financial Markets Association, u međuvremenu su napustili ili su bili prisiljeni napustiti branšu od strane javnosti koja je tražila bolje.

Moderno doba

Kako bi pomogao u pronalaženju novog smjera za financijsku industriju i globalno gospodarstvo, ACI Financial Markets Association dala je strateški odgovor. Dva važna stupa CFP-a i BoE-a spojena su formiranjem Odbora za devizne poslove ACI-ja (ACIFXC) 2010. godine koji je pomogao u pružanju strateškog odgovora donošenjem rješenja za nesigurno i promjenjivo okruženje iz svog članstva. Naši zajednički doprinosi industriji pomogli su u stvaranju kohezivnog glasa i ponudili forume za raspravu o važnim strukturnim i regulatornim pitanjima sa zainteresiranim ljudima. Gotovo kao da su predvidjeli potrebu, CFP je 2013. izdao ažurirani Model kodeksa koji su pozitivno primile sve financijske vlasti i bankarska zajednica diljem svijeta. Svaki član ACI-ja obvezuje se pridržavati se pravila etičkog ponašanja opisanih u njemu. Svake godine BoE certificira 1300 novih sudionika u prednjim i pozadinskim uredima, te prodajnim timovima, s brojkama u porastu. CFP pitanja su uključena u sve ispite.

Danas ACI Financial Markets Association ponovno raste i ponovno zauzima svoje mjesto koje mu pripada u pomaganju profesionalnom ugledu industrije. Široka lepeza tržišnih sudionika iz svih sektora financijskih usluga, od bankara i brokera na strani prodaje do kupaca i regulatora, ponovno shvaća ogromnu ulogu koju ACI može odigrati u suvremenom svijetu. Mnogi traže članstvo i snažne prednosti koje članstvo donosi. Velike institucije uključene su u naše programe osposobljavanja i obrazovanja, a ACI Model Code je široko prihvaćen kao najbolji globalni standard OTC etičkog ponašanja koji je dostupan tržištu.

Članstvo u ACI-ju je od velike važnosti u mnogim zemljama, a naše druženje među članovima ACI-ja može otvoriti prilike diljem svijeta.